Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie każdy ma możliwość spędzenia wielu godzin w kuchni na przyrządzaniu posiłków, dlatego często korzystamy z gotowych dań oferowanych przez restauracje. Wiele z nich prowadzonych jest przez gwiazdy z pierwszych stron gazet. Od lat najwięcej emocji wzbudzają ceny u Magdy Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" z roku na rok zaskakuje cenami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tyle kosztuje świąteczny catering w restauracji Anny Korcz
Anna Korcz, aktorka i właścicielka restauracji "Zacisze", także przygotowała świąteczny catering dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Co znalazło się w jej ofercie?
Zupa grzybowa z łazankami – 65 zł/litr, barszcz czerwony – 40 zł/litr, uszka z grzybami – 90 zł/kg, pierogi z kapustą i grzybami – 65 zł/kg. Z dań głównych mamy do wyboru: policzki wieprzowe w sosie pieczeniowym – 20 zł/100 g, karpia smażonego – 20 zł/100 g lub pieczoną kaczkę za 90 zł. Oczywiście, nie mogło także zabraknąć czegoś słodkiego. Za mały sernik trzeba zapłacić 99 zł, za większy – 190 zł, a makowiec to koszt 70 zł.
Jak tłumaczy gwiazda, wysokie ceny wynikają z coraz wyższych kosztów utrzymania.
Ja też uważam, że ceny są za wysokie. Wszędzie wokół są za wysokie. Wszyscy sobie zdajemy sprawę, że wszystko podrożało 30-40 procent i nie ma na to rady. Nam się udało przetrwać. Wyjątkowo. I jakoś żyjemy, ale nie jest to łatwe - powiedziała Korcz w rozmowie z portalem Jastrząb Post.
Skorzystacie z gotowych dań od gwiazd?