Pisanie książek dawno już przestało być zajęciem zarezerwowanym dla ludzi, którzy mają do tego talent. Odkąd rozwinął się rynek tzw. "literatury celebryckiej" w zasadzie każda znana osoba może zostać "pisarzem" czy "pisarką". Oczywiście nie ma się co łudzić, że książki wydawane pod nazwiskami celebrytów w rzeczywistości są ich dziełem. Przeważająca ich część jest pisana przez tzw. ghost writerów, czyli osoby, które w zamian za wysokie wynagrodzenie zrzekają się praw autorskich.
W efekcie półki księgarni i sklepów uginają się od poradników i "autobiografii" znanych osób, które potem lądują w koszu z przecenami. Biznes jest jednak na tyle dochodowy, że celebryci chętnie w niego wchodzą, a przede wszystkim dodają sobie w ten sposób splendoru i "powagi", bo mimo wszystko książka nadal kojarzy się z kulturą wyższą, choć pewnie już niedługo.
Konkurencja na rynku celebryckich książek jest ogromna, o czym mogą świadczyć choćby ostatnie posty na Instagramie koleżanek z Azja Express - Hanny Lis i Małgorzaty Rozenek-Majdan. Ta pierwsza w czwartek zamieściła wpis, w którym pochwaliła się, że szykuje autorską książkę kucharską.
Mamy to! Około setki przepisów, na które złożyły się setki godzin spędzonych na zakupach, w kuchni i na fotografowaniu tego, co dla moich najukochańszych i dla was upichciłam. Książka kucharska: nic wielkiego, ale włożyłam w nią mnóstwo energii, serca i wspomnień. Z domów babć, z maminego gotowania, z podróży w miejsca bliskie i dalekie. Będą, tak jak chcieliście Włochy, ale i Skandynawia, Azja, Izrael i wiele innych miejsc, które kocham. Takie tam podróże widelcem po mapie. Trochę anegdot i rodzinnych historii, które niezmiennie przypominają mi, że kuchnia, wspólny stół, to serce domu - reklamuje swoje dzieło Hania. Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! Premiera w maju.
Kilkanaście godzin później bardzo podobny post opublikowała Małgonia. Ona także chce udowodnić, że zna się na kuchni. W dodatku wegańskiej.
Dzień dobry wszystkim. Co powiecie na książkę kucharską z moimi sprawdzonymi przepisami? Zdrowo, smacznie ale i dietetycznie. Bez cukru, bez mięsa da się smacznie jeść. Książka dla całej rodziny. Śniadania na szybko i na weekend, gdy mamy więcej czasu. Zdrowe przekąski do pracy i szkoły. Obiady, które można ze sobą wziąć, ale i te na świąteczne dni. Zdrowe kolacje, po których będzie się dobrze spało. Wszystkie przepisy sprawdzone przez dietetyków pod kątem składników odżywczych, witamin i prawidłowych proporcji. Jak spróbujecie mojego wegetariańskiego rosołu, nie wrócicie do tego na mięsie - zapewnia "Perfekcyjna".
Do wpisu Gosia dodała zdjęcie, na którym trzyma ciasto wyłożone na talerzu z jej "autorskiej" kolekcji porcelany.
Wygląda na to, że przyjaźń Hani i Goni może zostać wystawiona na próbę. Myślicie, że będą ze sobą rywalizować na ilość sprzedanych egzemplarzy książki?
Kupicie którąś z nich?