Magda Gessler ma ostatnio coraz więcej kłopotów, nie tylko z Korwin-Piotrowską. Znalazła się na celowniku polskich obrońców zwierząt. Pracownicy Fundacji Viva doszukali się w karcie dań w jednym z lokali restauratorki foie gras, gęsiej wątróbki, której produkcja budzi ogromne kontrowersje. Sztucznie tuczonym gęsiom na siłę wkłada się rury do żołądka i tuczy się je na śmierćć.
Magda Gessler – restauratorka, w swoich lokalach promuje dania z Foie Gras, czyli stłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek – czytamy w oświadczeniu. Ponadto osoba posiadająca ograniczoną wiedzę na temat diet, mówiąca o wegetarianach, cyt. "Wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym." Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt. Okrucieństwa, które sama promuje.
Gessler nie pozostawia sprawy samej sobie. Na swoim koncie na Facebooku tłumaczy się, że foie gras serwowane w jej lokalach pochodzi z... ferm ekologicznych. Przekonuje też, że przyłącza się do akcji potępiającej sztuczne tuczenie drobiu.
W ostatnich dniach padłam ofiarą ataku fundacji, która oskarża mnie o rzeczy, z którymi nie mam nic wspólnego. Nigdy nie promowałam foie gras z przymusowego tuczu. Od 15 lat jako jedyna w Polsce wspieram ekologiczną hodowlę wolnego wybiegu gęsi owsianej w Inowrocławiu. Jedyną taką hodowlę w Europie. Barbarzyńskie tuczenie gęsi rurami z kukurydzą, które tak obrazowo pokazuje Fundacja Viva w akcji przeciwko mnie jest zakazane zarówno w wielu krajach Europy, jak i w Polsce. Ja, Magda Gessler jestem absolutnym przeciwnikiem zakazanego tuczu gęsi. Nie ma we mnie zgody na manipulację, że sprzedając w moich restauracjach foie gras promuję ten haniebny tucz. To nieprawda. Tym bardziej dziwi mnie, że Fundacja walcząca o to samo co ja, czyli o etyczne traktowanie zwierząt jest przeciwko mnie, czyli przeciwko sobie. Żałuję, że Fundacja Viva pokazuje tylko kawałek prawdy dotyczącej foie gras, którego nigdy nie propagowałam. Zresztą hodowla, polegająca na sztucznym tuczeniu gęsi jest w Polsce prawnie zabroniona od 1999 roku.
Niedługo w "Kuchennych Rewolucjach" będzie można zobaczyć jak wyglądają polskie gęsi owsiane z ekologicznej hodowli, które noszę na rękach i biegam z nimi po łące. Do wiadomości Fundacji Viva - materiał z gęsiej hodowli w Inowrocławiu, jedynej ekologicznej w Europie został nagrany wiosną tego roku, zanim zostałam nieuczciwie zaatakowana przez Fundację, równie brutalnie jak opisywane przez fundację gęsi karmione na siłę rurą z kukurydzą. Nie godzę się na wykorzystywanie mojego wizerunku.
"Została równie brutalnie zaatakowana, jak gęsi karmione na siłę"...? Ta kobieta traci chyba powoli poczucie proporcji. Tak niestety bywa, gdy zbyt często ogląda się siebie w telewizji.
Jak oceniacie jej słowa, że wegetarianizm to "rodzaj inwalidztwa", a - jak rozumiemy - zdrowi ludzie powinni odżywiać się tak, jak ona?