Tym razem poszło o teflon. Podczas jednego z niedawno wyemitowanych odcinków dokonująca przeglądu kuchni Magda Gessler wyrzuciła z szafek wszystkie teflonowe patelnie.
Dlaczego używacie wszyscy teflonowych patelni, które są rakotwórcze? - zapytała dramatycznie na wizji. A jakby tobie dali stare mięso to też byś pracował?
To sprawiło, że zwolennicy wygodnych teflonowych powierzchni, które znacznie zmniejszają ryzyko przypalenia, zaczęli się poważnie zastanawiać. Zaś na producentów patelni padł strach. Jak donosi Fakt, zdaniem niektórych ekspertów Gessler ma rację. Zadrapana powierzchnia teflonowa może być bowiem powodem kłopotów.
Jeśli taki związek dostanie się do organizmu to zostanie tam na zawsze - potwierdza ekspert tabloidu, Waldemar Pawłowski. Nic się do niego nie przykleja, przez co wydalenie jest niemożliwe.
Prof. Włodzimierz Urbanik , chemik z UAM w Poznaniu, uspokaja jednak, że w zwykłej kuchni nic nam nie grozi.
Dopiero przy zadrapaniach rozkład substancji jest łatwiejszy - tłumaczy. Niebezpieczne związki wytwarzają się jednak w bardzo wysokich temperaturach które nie występują w kuchni.