Trwa ładowanie...
Przejdź na

Maciej Nowak o polskich snobach: "WYWYŻSZAJĄ SIĘ W WINE BARACH"

222
Podziel się:

Czyli dlaczego Polacy wciąż płacą drożej za gorzej niż na Zachodzie. "Nie lubię tego napuszenia."

Maciej Nowak o polskich snobach: "WYWYŻSZAJĄ SIĘ W WINE BARACH"

Dziwi Was czasami, dlaczego w polskich sklepach i restauracjach bywa znacznie drożej (i gorzej) niż krajach zachodniej Europy? Na logikę powinno być odwrotnie, bo Polacy zarabiają przecież znacznie mniej niż Niemcy, czy Włosi. Dlaczego tak mało jest bezpretensjonalnych kawiarni, czy winiarni, w których płaci się po prostu za kawę i wino a nie (wątpliwy) "prestiż"? Specjalista od branży gastronomicznej i znany krytyk kulinarny, Maciej Nowak, wyjaśnia w mocny i jasny sposób, dlaczego tak jest.

W wywiadzie z Newsweekiem Nowak wytyka dużej grupie zamożnych Polaków, że wciąż są mało wyrobionymi snobami, którzy wywyższają się, pokazując, że stać ich na drogie jedzenie. Zamiast dobrze i w rozsądnej cenie zjeść i się napić, szukają miejsc, w których mogą się wywyższyć przed biedniejszymi. Podobnie jest z "eko-jedzeniem" i wieloma kulinarnymi modami. Restauratorzy to widzą i otwierają kolejne miejsca dla takiej klienteli.

Newsweek: Chodzisz na ekobazarki?

Nowak: Wolę pójść na swój lokalny targ. Uważam, że żywność w Polsce jest na tak dobrym poziomie, że nie ma sensu przepłacać w ekosklepach. Polacy zamiast zaufać ludziom, uwierzyli w magiczną moc certyfikatów. Nieraz widziałem, jak przed sklepem eko stoi babcia z wiejskimi jajkami, a ludzie omijają ją i idą po dwa razy droższe do sklepu. Kupują sobie poczucie bycia w wybranej grupie: bogatszej i bardziej uświadomionej.

Newsweek: Na słynnym warszawskim Targu Śniadaniowym kupowałem latem lody swoim dzieciom: bez cukru, z owoców, po 9 zł za sztukę. Tyle że były bez smaku.

Nowak: To dlaczego kupowałeś?

Newsweek: Miały opakowanie z niezwykle stylowego szarego papieru i były "eko".

Nowak: Jesteś ofiarą ekościemy. Innym przykładem wywyższenia poprzez jedzenie są popularne wine bary. Ich bywalcy dają do zrozumienia, że należą do klasy wyższej, kultury zachodniej – bo konsumpcja wina wymaga pewnej wiedzy, trzeba mieć ulubione winnice, szczepy, roczniki. Nie lubię tego napuszenia. Dlatego często w wine barach zamawiam kieliszek czerwonego, po czym proszę o dopełnienie go coca-colą. Kelner zwykle robi to już na granicy omdlenia. Tymczasem w każdym kraju, gdzie produkuje się wino – we Francji, Hiszpanii czy na Węgrzech – takie mieszanki wina z lemoniadą są powszechne. Odpowiedzią na napuszone wine bary są u nas shot bary z wódką: demokratyczne i tanie.

Przy okazji Nowak zdradza jak oszukiwani są czytelnicy popularnych książek kulinarnych, pisanych za grube pieniądze na zamówienie sponsorów:

- Kto jest teraz kulinarnym guru Polaków?

- Tej zimy Paweł Okrasa i Pascal Brodnicki. Szacuje się, że ich wspólna książka trafi w sumie do ponad miliona domów. Tyle że ci wybitni kucharze napisali ją na zlecenie konkretnej sieci sklepów i proponowane przez nich przepisy nie są wynikiem ich kreatywności, ale realizacją polityki marketingowej tej firmy. Robert Makłowicz pracuje dla innego koncernu. Razem kreują kolejną modę, która ma szansę zaistnieć w przyszłym roku – ziemniaki.

Pudelek apeluje: Nie przepłacajcie za jedzenie. Ani za książki celebrytów.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(222)
WYRÓŻNIONE
gość
11 lat temu
Zgadzam sie z Panem Nowakiem nie doceniamy tego co mamy na naszych straganach
gość
11 lat temu
Lubię go. Ma dystans.
gość
11 lat temu
Gość jest naprawdę inteligentny.
gość
11 lat temu
Ma racje! Polac mu WINA!
Gość
11 lat temu
mmaciek równy gość
NAJNOWSZE KOMENTARZE (222)
gość
11 lat temu
"Robert Makłowicz pracuje dla innego koncernu. Razem kreują kolejną modę, która ma szansę zaistnieć w przyszłym roku – ziemniaki." lepiej tego zacianka nie mozna opisac
Molka
11 lat temu
Jak i jemu zaproponuja taka kase poleci ino kurz .Liczne występy w programach telewizji TVN. Od 2011 współprowadzi program Wszystko o kulturze w TVP2. Od września 2013 jest jurorem konkursu Top Chef Polska w telewizji Polsat.Lata postacjach jak kot z pecherzem.Byly kierownik działu kultury "Gazety Wyborczej".Gdzie zaplaco lepiej to leci ,i on ocenia innych w tym temacie.
gość
11 lat temu
co on gada…dopelniac wino coca cola? nigdy czegos takiego nie widzialam na zachodzie. NO CHYBA ZE PIJE WINO ZA CZTERY ZLOTE :)
Nikola
11 lat temu
Facet dobrze mówi !!! Ja akurat nie mam kasy, więc jem tanio i zdrowo!!!!Hurra!!!!!
gość
11 lat temu
jaki kraj taki obyczaj
gość
11 lat temu
buraki ze wsi
gość
11 lat temu
lody z miasta
gość
11 lat temu
walic czysty spiryt najlepiej
Justa
11 lat temu
Hahaha
gość
11 lat temu
Uwielbiam takich szczerych ludzi jak Nowak! Brawo!!!!
gość
11 lat temu
No i właśnie, dlatego omijam szerokim łukiem starbucksy i inne takie g*&^a, skoro dobrą kawę mogę mieć za połowę ceny, w dodatku o wiele smaczniejszą. Jak chorym na głowę trzeba być, żeby kupować tam kawę tylko dla kubka z logiem? To samo z jedzeniem, np hamburger za 30 zł nie różni się niczym od tego z budki, przy czym ten ostatni ma zwykle świeże warzywa w środku.
gość
11 lat temu
Po co dziś kupować czyjąkolwiek książkę kucharską jak o wile , wiele więcej przepisów, pomysłów i sposobów na gotowanie publikuje rzesza gotujących zapaleńców i smakoszy często od razu z komentarzami czy przepis się sprawdza i jak można go udoskonalić w komentarzach.
Gość
11 lat temu
Paweł okrasa?
gość
11 lat temu
Rowny gosc? A ja znam fsceta, ktory go doskonale zna i p. Nowak lubi chlopcow i to w niskim przedziale wiekomym. Uwazajcie bo media kreuja bestie, pozdrawiam
...
Następna strona