Polska publiczność Wojciecha Modesta Amaro poznała dzięki programowi Top Chef. Szef kuchni jest właścicielem restauracji Atelier Amaro, która jako pierwsza w Polsce została odznaczona wyróżnieniem gwiazdki Michelin. Niedawno poinformowano, że Amaro poprowadzi polską wersję programu Hell’s Kitchen po tym, jak Mateusz Gessler wycofał się z negocjacji.
W najnowszym wywiadzie Amaro komentuje Magdę Gessler, inną restauratorkę, która poszła w ślady Gordona Ramseya. Twierdzi, że nie rozumie, dlaczego jest nazywana "kreatorką smaku". Uważa, że restauracje, w których przeprowadziła "rewolucje", radzą sobie dobrze dzięki wypromowaniu w telewizji.
W mojej ocenie nie jest to zasługa Magdy Gessler ani "Kuchennych rewolucji". Nie jest to też zbyt trafny tytuł, bo format w oryginale nazywa się "Kitchen Nightmares" i pokazuje kuchnię od kulis. Miejsce, do którego żaden z gości dotąd nie zaglądał - mówi na łamach Party. Po tym, co miałem okazję obejrzeć, nie czuję się wzbogacony ani smakiem, ani pomysłami, ani niczym innym. Dlatego potraktuję to jako nadużycie.
Gessler pozostaje nieco bardziej dyplomatyczna w swoich ocenach:
Uważam, że Wojciech może być dla wszystkich wielką niespodzianką. Jest wybitnym kucharzem i ma niesamowitą wiedzę kulinarną. Ale człowiek, który prowadzi taki program, musi być też showmanem. Czy on nim będzie ? To się okaże. Z zainteresowaniem będę śledzić, jak rozwija się w programie. Życzę mu dużo szczęścia i siły.