Stacje telewizyjne zadbały o to, by w nowym sezonie widzowie nie nudzili się przed telewizorami i uraczyli ich kolejnymi edycjami programów takich jak Taniec z gwiazdami oraz "misyjny" Rolnik szuka żony. Postarano się też o nowości: wczoraj wieczorem zadebiutowały Azja Express i Top Chef. Gwiazdy od kuchni.
Przypomnijmy: Lady Rozenek w "Azja Express": "He is David Beckham a mi is Victoria Beckham. In Poland"
W Azja Express show Agnieszce Szulim skradli bez wątpienia Małgosia i Radek, ale okazuje się, że mogą mieć ostrą konkurencję w postaci uczestników polsatowskiego Top Chefa. Program emitowany jest o tej samej porze, co nowość TVN-u i już ma szansę na zdobycie tytułu najgłupszego show tej jesieni.
Uczestnicy Top Chefa zostali przedstawieni widzom jako "mistrzowie we własnych dziedzinach" oraz "osobowości znane z dziedzin zupełnie innych niż gotowanie". Co do tego drugiego nie można mieć wątpliwości. Pojawia się jednak pytanie, w jakiej dziedzinie mistrzynią jest Edyta Pazura, główna "gwiazda" Top Chefa. Oprócz niej w Polsacie gotują też "ludzie pióra" - producentom chodziło najwyraźniej o autorkę sagi o Rozlewisku, Małgorzatę Kalicińską oraz osobowości takie jak Rafał Maserak, Wróżbita Maciej i wokalistka zespołu Jarzębina, współautorka hitu Koko Koko Euro Spoko, Beata Oleszek.
W kuchni Top Chefa królują emocje na wysokim poziomie:
Przeszły mi dreszcze. Pamiętam swój pierwszy turniej, kiedy byłam już tancerzem turniejowym - dzisiaj wchodząc do kuchni "Top Chefa" odczułem dreszcze na całym ciele - zaczął Rafał Maserak.
Edyta Pazura przyznała z kolei, że gotować nauczyła się dzięki mężowi i dzieciom, którzy są bardzo surowi w swoich ocenach i gdy coś im nie smakuje, "po prostu odstawiają talerz".
Zanim uczestnicy zaczęli gotować, mogli przystroić swoje lodówki ulubionymi zdjęciami, magnesami i kartkami od swoich bliskich. Rafał Maserak przyczepił zdjęcia najbliższych: Stefano Terrazzino i swojego psa, Edytka pochwaliła się kartką z gratulacjami od Czarka, a Kasia Skrzynecka pokazała zdjęcie córki, która zrobiła dla niej "motywacyjną laurkę":
Mam motywacyjną laurkę od mojej córki, narysowała mi arbuzy i trzy kolorowe cupcake'i - powiedziała Katarzyna.
Gdy zaczęło się gotowanie, największe problemy miał wróżbita, który najwidoczniej nie potrafił przewidzieć, ile czasu zajmie mu przygotowanie dania.
Minęło osiem minut i tak sobie pomyślałem w swojej głowie: "Cholera jasna, jak kroiłem głupie zioła aż osiem minut. A gdzie reszta?" - martwił się. Walnął w ten czosnek, a on się rozwalił całkowicie. A ja miałem przygotowaną wyciskarkę do czosnku.
Równie interesujące były także oceny jurorów próbujących potraw uczestników show. Niepocieszona musiała być Anita Sokołowska, której dorsz pod pierzynką "wyglądał okropnie", a krem z kakao i awokado "smakował po prostu jak zwykły budyń".
Ja mam tę pierzynkę zawsze zamrożoną i jak przyjdą goście, to kupuję tylko dobrą rybkę - broniła się.
Edyta Pazura, która w Top Chefie występuje jako "producentka i menager" ugotowała cielęcinę ze szparagami, marchwią i imbirem, a na deser podała "kogiel mogiel z domieszką kakaa".
Wysiłki "gwiazd" zostały nagrodzone i, jak można się było spodziewać, w pierwszym odcinku programu nie odpadła żadna z nich.