Branża gastronomiczna jak mało która została dotknięta przez pandemię koronawirusa. W szczególnie trudnej sytuacji są obecnie właściciele restauracji położonych poza miastami i tak zwanych "zajazdów", którzy nie mogą raczej liczyć na zamówienia na wynos ani dostawy.
W podobnych tarapatach znalazł się ostatnio pan Grzegorz Schabiński, właściciel restauracji U Schabińskiej (wcześniej znanej pod nazwą Perła w Jaśle). Kojarzyć go mogą wierni fani Kuchennych Rewolucji - przybytek pana Grzegorza i jego małżonki Magda Gessler odwiedziła w siódmym sezonie kultowego show. Przedsiębiorczy restaurator nie zamierza jednak złożyć jeszcze broni. Jest on bowiem w o tyle komfortowej sytuacji, że jego lokal gastronomiczny jest częścią hotelu, który zgodnie z prawem może znów działać od 4 maja.
Jako jedyni w Polsce otwieramy hotelową restaurację. Nasz hotel "U Schabińskiej - jedzenie i spanie" w Jaśle od dwóch miesięcy jest zamknięty. (...) Na parterze działała do marca restauracja. Od poniedziałku 4 maja br. można już go będzie uruchomić, ale restauracji jeszcze nie wolno. W Jaśle nasza sala restauracyjna nadal będzie zamknięta, ale uruchamiamy restaurację hotelową - czytamy na oficjalnym profilu U Schabińskiej na Facebooku.
Jak się okazuje, posiłki mają być transportowane bezpośrednio do hotelowych pokoi, które będzie można wynająć za symboliczną złotówkę. Chwyt marketingowy okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ filmik promocyjny, w którym pan Grzegorz objaśnia działanie jadłodajni podczas epidemii, obejrzano już ponad 15 tysięcy razy.
Należy przyjść do recepcji hotelu, w którym po okazaniu dowodu osobistego zostanie wam wynajęty pokój hotelowy. Czas wynajmu to dwie godziny (pokoje są różne: jedynak, dwójka, nawet 8-osobowe) w cenie 1 złoty. W recepcji do tego pokoju zamawiacie posiłek i regulujecie należność - instruuje Schabiński.
Przypomnijmy: TYLKO NA PUDELKU: Magda Gessler jest ZACHWYCONA ciążą córki: "Uważa, że to pozwoli im się zrozumieć jeszcze lepiej"
Jak zapewnia właściciel, obsługa gości będzie nosić specjalną odzież ochronną, aby nie narażać nikogo na potencjalny kontakt z wirusem.
Po zainstalowaniu się w wynajętym pokoju kelner - odpowiednio zabezpieczony - dostarczy zamówione dania. Macie blisko dwie godziny, aby w spokoju, zajmując pokój hotelowy, wzmocnić organizm w walce z pandemią koronawirusa. (...) Zapraszamy po staropolsku i całkowicie legalnie - podkreśla.
Dobry pomysł?