Trwa ładowanie...
Przejdź na
Goss
Goss
|

Jak wygląda wigilijne menu u arystokratów? Lubomirscy spieszą z odpowiedzią. Bliny z kawiorem i OGON BOBRA to dopiero początek

212
Podziel się:

Barszcz z uszkami, karp czy kluski z makiem to jedne z wielu potraw, którymi zajadamy się w czasie świąt. A czym raczą się arystokraci? To ujawnili Jan Lubomirski-Lanckoroński i jego wybranka. Jest "na bogato"?

Jak wygląda wigilijne menu u arystokratów? Lubomirscy spieszą z odpowiedzią. Bliny z kawiorem i OGON BOBRA to dopiero początek
Lubomirscy ujawnili świąteczne menu u arystokratów (AKPA)

Święta to wyjątkowy czas, który wielu spędza z rodziną przy jednym stole. Klasyką gatunku są oczywiście barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa czy karp, ale na tym oczywiście nie koniec. Zastanawialiście się natomiast, jak wyglądają święta u arystokratów? Tu z pomocą przychodzą "polscy royalsi", czyli książę Jan Lubomirski-Lanckorońskihrabina Helena Mańkowska.

Tak wygląda wigilijne menu u arystokratów. Na liście m.in. bliny z kawiorem

Niektórzy mogą nie wiedzieć, że pierwsza polska książka kucharska powstała właśnie w rodzinie Lubomirskich. Nic więc dziwnego, że Jan jest ekspertem w tej dziedzinie i doskonale wie, co jadali jego przodkowie. Zgodnie z oczekiwaniami, jest to kuchnia dość wyrafinowana.

Są to 333 przepisy na potrawy mięsne, rybne, mleczne, pasztety, torty i ciasta. Niektóre z nich byłyby dziś trudne do zrealizowania, no chyba że dysponujemy ogonami bobra, chrapami łosia, mięsem z głuszca lub cietrzewia... - wyliczał w rozmowie z "Vivą".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Były mąż Dominiki Kulczyk: "Polacy coraz przychylniej postrzegają rodziny arystokratyczne"

Ciekawostką jest, że przodkowie Lubomirskich nie pościli w Wigilię i mieli na to zgodę od Kościoła. Co prawda wielu specjałów już się nie serwuje, ale słowa księcia i tak wielu przyjmie pewnie z zaskoczeniem.

Podawaliśmy ogony bobrze, dlatego że są pokryte łuską i mogą być traktowane jako ryba - wyjaśnił.

Na stole nie brak więc polskich dań, ale pojawiają się też międzynarodowe akcenty. Hrabina Helena Mańkowska wspominała na przykład, że przygotowywała indyka faszerowanego jadalnymi kasztanami i jest to specjał kuchni francuskiej. Na tym oczywiście nie koniec, bo błękitnokrwiści chętnie pałaszują też bliny z kawiorem, łososia czy foie gras.

Na deser bûche de Noël, tradycyjne ciasto francuskie w kształcie polana drewna, czyli biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego, Grand Marnier lub kawy - wyliczała hrabina Mańkowska.

I tylko o kutii czy kompocie z suszu ani słowa... A Wy skusilibyście się na takie arystokratyczne menu?

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(212)
🔝⭐
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
Abc
19 godz. temu
I smacznego! Tym, którzy maja karpia barszczyk, uszka i pierogi też! I przede wszystkim tym, którzy mają naprawdę niewiele. Wesołych świąt!
Kaśka K.
19 godz. temu
Patrząc a niech to bym zalecila dietę a nie ogony....
Pastisz
19 godz. temu
Magiczny czas świątecznej dysputy O menu hrabiego prosto z Nowej Huty Wie on przeto co polecić ma biedzie Żyjąc na zamku - po byłym teściu w schedzie Prawdy głosi w dzień dobry tefałenie Jakie plebs ma mieć świąteczne jedzenie Co ma w Wigilię jeść Chłop pańszczyźniany Zamiast bigosu - figi i kasztany Fła gra, kawiory i ogony bobrze Poleci hołocie, by ta zjadła dobrze Wesołych Świąt wraz z rodziną i żoną Życzy poddanym, najdroższy Prin-ce Polo
bubula
18 godz. temu
Gdyby nie pieniądze i pochodzenie Mańkowskiej, tej "książę" nawet by na nią nie spojrzał
Marcela 24
19 godz. temu
Wesoły Świąd!
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
Lolek
19 godz. temu
Ona to wygląda jakby całe życie na mielonych jechała
Ghhff
19 godz. temu
W ich przypadku raczej postne menu zalecane…
Twój nick
19 godz. temu
Nie ma czegoś takiego, jak polska szlachta i arystokracja. Tytuły zniesiono ponad 100 lat temu
Maja
19 godz. temu
U mnie skromnie, ale pysznie. Będzie barszcz z uszkami, pierogi, groch z kapustą, dorsz i łosoś, śledź w śmietanie i wystarczy. Zdrowych i spokojnych Świąt dla wszystkich 🙂
Golden
19 godz. temu
Co roku to samo pokazuje lub opowiada
NAJNOWSZE KOMENTARZE (212)
Macro
21 min. temu
A ja bym wmowil hrabiance, azeby poscila przez miesiac. A nie obzerala sie
Gucia
25 min. temu
Czy nasz Pucubut nie wie, ze Karolek III zabronil jedzenia foie gras?
Jarus
27 min. temu
Hrabina Helena Mańkowska czyli inaczej Nasza Manka
Wyślij
3 godz. temu
Gdy o nich czytamy wszystko wygląda bajkowo. Gdy na nich spojrzymy czar pryska. Zaścianek i tyle
Okej
4 godz. temu
Ja polecam tej blekitnej krwi Dzownice ala Carte przepis Czaska
Kate
4 godz. temu
Mam nadzieję że ten ogon z bobra to jedynie wspomnienia z daleeekiej przeszłości
Smacznego
4 godz. temu
Czaskowski dal przepis na Robale w sosie brazowym
Bapka
5 godz. temu
Ten adoptowany xionże przypomina mi boską Florence.
Jan
6 godz. temu
Skorro tacy bogaci to oboje na ozempic dietę! Natychmiast!
asdf
7 godz. temu
Wolę barszcz z uszkami mojej Babci i kutię własnej roboty, jedzone w rodzinnej, naturalnej atmosferze, a nie cyrk i sadzanie przy stole wedle tytułów
Graa
7 godz. temu
Oj tam oj tam. A w której biedronce sprzedają bliny? Bo ostatnio na zamku Kulczyka pokazał pierniki z biedry. Prince-polo sztos
……….
8 godz. temu
Co kto lubi i co dziedziczy z tradycji rodzinnej , nie ma lepszych czy gorszych , są inne i tyle .
Małgorzata J.
8 godz. temu
Po co piszecie o tych ludziach? ani mądrzy, ani zdolni, żeby chociaż ładni byli... ale nie. Takie zupełne nic z wielkim jak wieloryb ego. Niechże sobie żyją, jedzą te bliny, i przestaną się narzucać!
Nika
8 godz. temu
Naprawdę czas na stylistę i mocną dietę. Hrabianka nie powinna tak wyglądać
...
Następna strona