Trwa ładowanie...
Przejdź na
Cherry
|

Jan i Helena Lubomirscy ujawniają ARYSTOKRATYCZNE MENU WIGILIJNE: bliny z kawiorem, indyk z kasztanami, foie gras...

543
Podziel się:

Jak na "polskich royalsów" przystało, książę Jan Lubomirski-Lanckoroński i hrabianka Helena Mańkowska wigilijną kolację przyrządzą z rozmachem. Podczas uroczystości odbywającej się na zamku w Lubniewicach arystokraci będą raczyć się ekskluzywnymi potrawami. Brzmi pysznie?

Jan i Helena Lubomirscy ujawniają ARYSTOKRATYCZNE MENU WIGILIJNE: bliny z kawiorem, indyk z kasztanami, foie gras...
Jan Lubomirski-Lanckoroński i Helena Mańkowska (Instagram)

Pochodzący z arystokratycznych rodzin hrabianka Helena Mańkowska i książę Jan Lubomirski-Lanckoroński od momentu zeszłorocznych zaślubin usilnie próbują zyskać status polskiej pary królewskiej. Niedawno zakochani, jak na "royalsów" przystało, wzięli udział w sesji okładkowej dla magazynu "Viva!", a w wywiadzie rozwodzili się nad łączącym ich uczuciem.

Na podstawie wyznań Jana i Heleny można stwierdzić, że wystawne życie małżonków z pewnością różni się od codzienności przeciętnego Polaka. Arystokraci słyną ze swojego zamiłowania do sztuki, drogocennych obrazów, a także konnych przejażdżek dorożką. Nietrudno więc się domyślić, że ich święta zorganizowane będą na bogato.

Zobacz także: Były mąż Dominiki Kulczyk: "Polacy coraz przychylniej postrzegają rodziny arystokratyczne"

W rozmowie z "Vivą!" Lubomirski oznajmił, że tegoroczne święta spędzą na zamku w Lubniewicach z najbliższymi:

Dołączą do nas moi rodzice, moje dzieci z pierwszego małżeństwa - Jeremi i Weronika, być może uda nam się również pozyskać część rodziny mojej małżonki, która ma w Polsce dwóch braci - mówił.

Książę opowiedział też o dumie swojej rodziny, mianowicie o oryginalnych przepisach na ekstrawaganckie potrawy:

Nasza tradycja odnośnie potraw sięga cztery wieki wstecz. W rodzinie Lubomirskich powstała pierwsza polska książka kucharska. Stanisław Czerniecki, kuchmistrz (...) w 1682 roku wydał swoje przepisy pod tytułem "Compendium ferculorum albo zebranie potraw". Są to 333 przepisy na potrawy mięsne, rybne, mleczne, pasztety, torty i ciasta. Niektóre z nich byłyby dziś trudne do zrealizowania, no chyba że dysponujemy ogonami bobra, chrapami łosia, mięsem z głuszca lub cietrzewia… Ulubionym bohaterem przepisów Czernieckiego był kapłon – kastrowany i tuczony kogut, na którego przyrządzenie podaje kilkadziesiąt przepisów.

Wigilia w Polsce tradycyjnie jest postna, więc jako zabawną ciekawostkę dodam, że nasza rodzina od paru wieków elegancko obchodziła tę zasadę – a Kościół się z tym zgadzał – mianowicie podawaliśmy ogony bobrze, dlatego że są pokryte łuską i mogą być traktowane jako ryba.

Małżonka Lubomirskiego dodała, że w tym roku na stole nie zabraknie dań, które tradycyjnie przyrządza się we Francji, gdzie hrabianka spędziła wiele lat:

W tym roku bobrów nie będzie, ale w pierwszy dzień świąt sama przygotuję francuską tradycyjną potrawę – indyka faszerowanego jadalnymi kasztanami. Na deser bûche de Noël, tradycyjne ciasto francuskie w kształcie polana drewna, czyli biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego, Grand Marnier lub kawy - zdradziła i dodała, że na stole nie zabraknie również blinów z kawiorem, łososia i foie gras.

Menu godne pozazdroszczenia?

Kuba Wojewódzki ma obsesję na punkcie Pudelka? Dowiecie się w najnowszym Pudelek Podcast!

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(543)
WYRÓŻNIONE
Lol
3 lata temu
Oni teraz będą tu codziennie jak Rozenek ?
Beatteee
3 lata temu
Niech se żyją w swoim próżniaczym świecie jak chcą. Po co nam ich pokazujecie? Kogo to obchodzi?
321
3 lata temu
Nowi celebryci
JULO
3 lata temu
Kto serwuje foie gras jest CHORY. Foie gras to chora wątroba gęsi lub kaczki, które karmione są na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury wprowadzanej poprzez gardło do żołądka i powodującej niewyobrażalny ból. Szkoda, że codziennie nie karmią tak hrabianki Heleny i księcia Jana.
Bhj
3 lata temu
Ja wszystko rozumiem, nawet jeść bobra jako rybę, ale foie gras??? Danie obarczane nieludzkim cierpieniem indyka tuczonego wiele miesiące przez lewej, rozpychając mu na siłę przelyk i żołądek, jest obrzydliwy i właśnie taką pseudoarystoktacja powinna jaki pierwsza dać ludziom przykład i z niego na zawsze zrezygnować!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (543)
sparrow
rok temu
Wspaniali ludzie . Z przyjemnoscia czytam o prawdziwych Polakach , ktorzy pracuja dla Polski .
MAJA
2 lata temu
Oboje koszmarni
Robert
3 lata temu
Kulczyki wydały córkę za próżnego Jana bo Lubomirski
***** ***
3 lata temu
Bardzo mi się podoba to oburzenie na foie gras. Ciekawa jestem ilu z oburzonych je kurczaki chowu klatkowego, mleko od krów nigdy nie widzących słońca oraz inne specjały goszczące na stole przeciętnego Polaka. Pamiętajmy, że najpierw poprawiajmy swoje życie, a później innych. Dobry przykład jest najlepszym sposobem na zmianę Świata. Wesołych Świąt.
ŻABA
3 lata temu
No widać po żonie że niczego nie braknie na stole... Nie tylko w wigilię... Swoją drogą to jestem zdziwiona że wymienił Dominik na obecną... Ale cóż arystokratyczne posunięcia
niee
3 lata temu
serio dziwnie jesc mięso w wigilie, nawet jak juz podobno mozna to i tradycja od wiek wieków. nie popieram, jest dużo innych zamienników, ciesze sie ze jest moda na wege bo duzo super przepisów poznałam,
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍...
3 lata temu
No ta to lubi podejsc, widac😆
Tom
3 lata temu
Ale zatarta jest ;))) po tym fois gras ;)
Barnaba
3 lata temu
Gdyby to było modne to zjedliby człowieka
Barnaba
3 lata temu
Savoir vivre na poziomie kasztaniaka
Barnaba
3 lata temu
W dobrym tonie i w zgodzie z postawą kulturalną jest... Skromność. A tutaj widzę sarmatów
kolon
3 lata temu
ptóżniaki dzięki majątkom pokoleń którzy też nigdy pracą się nie skalali a żyli dostatnio
Sad Kate
3 lata temu
Fois gras. Czy oni w ogole wiedza jakim kosztem to jest robione?
Jdjd
3 lata temu
Żadne snobowanie się, a tradycyjne (!!!) francuskie dania wigilijne w domach klasy średniej.
...
Następna strona