Trwa ładowanie...
Przejdź na
Kamil Kozłowski
Kamil Kozłowski
|
aktualizacja

Książulo zawitał do knajpy Borysa Szyca. Tak podsumował CENY jedzenia...

57
Podziel się:

Książulo od lat odbywa podróże, przedstawiając widzom kolejne punkty na gastronomicznej mapie Polski. Tym razem skierował swoje kroki do restauracji prowadzonej przez Borysa Szyca. Jak serwowane w niej dania wypadły w opinii eksperta kulinarnego?

Książulo zawitał do knajpy Borysa Szyca. Tak podsumował CENY jedzenia...
Książulo ocenił potrawy oferowane w restauracji Borysa Szyca (AKPA, YouTube)

Książulo jest cenionym twórcą internetowym prowadzącym jeden z największych kanałów o tematyce kulinarnej. W odróżnieniu od wielu innych youtuberów specjalizujących się w tej branży, on sam nie oferuje przepisów na pyszne dania i smakowite desery. Szeroki rozgłos zapewniły mu wizyty w lokalach gastronomicznych na terenie całej Polski, w trakcie których dokonuje analizy jakości oferowanych posiłków, biorąc pod uwagę również czas ich przygotowania oraz podane ceny. Restauracje, które w jego opinii wypadają pomyślnie w wideoteście, otrzymują autorski znak jakości w postaci napisu "Muala" naklejanego na drzwiach wejściowych.

Od czasu do czasu Szymonowi Nyczke zdarza się "sypnąć hajsem", zaglądając do modnych restauracji promowanych nazwiskami ich znanych właścicieli. Właśnie umieścił nagranie z wizyty w ekskluzywnej "Akademii" na warszawskim Mokotowie, której właścicielem jest Borys Szyc. W jej menu znajdują się tradycyjne dania kuchni polskiej podane w nowoczesnej formie.

Internetowy krytyk kulinarny, wczytując się w kartę dań, żartobliwie powiedział do podzielającego jego pasję Wojka, który również ocenia serwowane potrawy, że "tu jest zbyt ekskluzywnie jak dla nas". Spore zaskoczenie wywołało u nich menu degustacyjne, za które należy zapłacić 289 złotych.

Panowie otrzymali na początek przystawkę w postaci pierogów z kurkami i wędzonym twarogiem za 39 zł. Następnie na ich stole znalazł się tatar z wołowiny wart 59 złotych, co Książulo określił "zbliżaniem się do absurdu". Wysoka cena posiłku obroniła się dzięki jego walorom smakowym podkreślonym przez kolegów.

Dawno nie jadłem tak rozpływającego się w ustach tatara. (...) Uważam, że jest super. Jest drogi, ale nieraz płaciliśmy też takie pieniądze za tatara, który nie dawał od siebie więcej niż zwykły tatar. Tutaj mięso jest tak delikatne, jestem pod wrażeniem - podkreślił zachwycony youtuber.

Następnie na ich stole znalazły się m.in. sałatka cezar z grillowanym kurczakiem o wartości 58 złotych, mała porcja rosołu z makaronem przepiórczym za 27 zł oraz klasyczny de volaille z puree ziemniaczanym i mizerią, który kosztuje 68 zł. Zdecydowanie najprzyjemniejszych doznań smakowych dostarczył jednak fondant czekoladowy na musie wiśniowym z ciekłym azotem. Książulo nie mógł przestać zachwycać się podanym deserem wartym 38 złotych.

Podsumowując, mimo że kosztowna, to uważam, że była to dosyć udana wizyta. Szczególnie tatar, pierogi z cielęciną, krem z białych warzyw z oliwą truflową, to były rzeczy, które naprawdę zapamiętam na długo. Były bardzo smaczne. Oczywiście fondant, który na koniec troszeczkę mnie rozpłynął, był po prostu pyszny. Uważam, że był to jeden z najlepszych fondantów, jakie jadłem - ocenił.

Książulo przyznał na koniec, że wszystkie dania przypadły mu do gustu. Zwrócił jednak uwagę na nieco przepłacony de volaille i rosół.

Wszystko, co jedliśmy, było smaczne, tylko niektóre dania miały lekko wygórowaną cenę. (...) Wiadomo, to nie jest tania restauracja, ale uważam, że Borys Szyc zrobił robotę otwierając to. Płacimy tu więcej, ale w niektórych daniach naprawdę czujemy te pieniądze - zaznaczył internetowy krytyk.

Skusicie się na wizytę?

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(57)
WYRÓŻNIONE
Esa
3 miesiące temu
I to jest ogrodek tej restauracji, ta sciana popisana i obrusy jak w barze mlecznym?? Wow
Muchomor87
3 miesiące temu
Przecież to nawet nie jest (i nigdy nie była) knajpa Szyca. Wiele lat temu właściciele go "wynajęli" w celach PR-owo/reklamowch i tyle.
OnaJa(?)
3 miesiące temu
Smutno mi jakoś :( Najchętniej pojechałabym w siną dal ...
hela
3 miesiące temu
Ważne, że smaczne. Każdy chodzi na to na co go stać. Z resztą w przeciętnej knajpce nad morzem za devolaya z frytury zapłaciłam w tym roku niewiele mniej.
asdadsasdads
3 miesiące temu
"Płacimy tu więcej, ale w niektórych daniach naprawdę czujemy te pieniądze" jestem przerazona tym jak duza czesc mlodszego pokolenia skleca zdania na tak bardz niskim jezykowo poziomie. nie on, ale ogolnie. nie musimy byc mickiewiczami, ale kiedy oststanio zachwyciliscie sie wypowiedzia jakiejs osoby?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (57)
kajka
2 miesiące temu
Akademia serwuje pyszne carpaccio z kaparami i borowiki na maśle, no i mają dowóz z roomservice, więc nie trzeba się do nich fatygować osobiście, a to kolejny plus.
Irek
3 miesiące temu
Bzdury totalne , jaka knajpa jaki Szyc od knajpy, on ma żonę co pisze książkę :)))
Nikt
3 miesiące temu
No i po książulo....
Robert
3 miesiące temu
To jest ściema ludzie, jechałem z rodziną 3 godziny by tam zjeść a okazało się, że to nie Szyc gotuje! masakra jakaś !
tola
3 miesiące temu
ja jem w domu bo nie znosze jak ktos gapi sie gdy jem
Mini
3 miesiące temu
Ten Pan jest królem kebaba, wydaje mi się, że przy ocenie fast foodow powinien pozostać. A muszę przyznać że jest w tym świetny.
Mikiliki
3 miesiące temu
Człowiek znikąd, bez podstawowej wiedzy kulinarnej. To nie żaden krytyk tylko zwykły influencer. A ludzie wpatrują się w niego w jak w jakąś gwiazdę.
Tylko
3 miesiące temu
Ten gość, nic nie wie o jedzeniu
Jula
3 miesiące temu
Bylam tam.Bylo pysznie i ekskluzywnie.Kelnerzy zapamietywali menu, nie robili notatek.Porcje nie byly za duze.
nope.
3 miesiące temu
on sie tak zna na jedzeniu jak Kaczyński na rzadzeniu.
mua
3 miesiące temu
W krs jest podane, że współwłaścicielami są karol okrasa, robert sowa i paweł piątek. nie ma tam nic o szycu. To są ogólnodostępne dane. Wystarczyło się trochę wysilić.
Okrutnik
3 miesiące temu
Szybko poszło. Łepek od kebabów rozpływa się nad fondantem i pierogami z cielęciną. Czas na gwiazdkowe restauracje. Ciekawe co na to jego publika.
Daro
3 miesiące temu
Jak można jeść w czapce.... Dramat
Domator
3 miesiące temu
Taniej jest w domu
...
Następna strona