Kucharz Tomasz Leśniak opowiedział w Dzień Dobry TVN jak wyglądało gotowanie dla piłkarzy reprezentacji Polski podczas Euro 2016 we Francji. W kuchni programu przygotował: owsiankę na płatkach orkiszowych, dorsza w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango, duszoną gicz cielęcą z ryżem czerwonym, warzywami i burakami z serem kozim i orzeszkami pinii oraz bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe. Dodał, że menu jest dobierane również indywidualnie - piłkarze mają zrobione badania na nietolerancje pokarmowe.
Owsianka na wodzie, to główne śniadanie w menu reprezentacji. Większość zawodników ma zrobione badania na nietolerancje pokarmowe. Trzy godziny przed meczem piłkarze jedzą ostatni posiłek. Makaron zastępuje się dzisiaj batatami.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news