Początek grudnia oznacza, że świąteczne szaleństwo zbliża się wielkimi krokami. Jednym ze stałych elementów zimowego ferworu jest przygotowanie wigilijnej kolacji, która - zgodnie z tradycją - powinna składać się z dwunastu dań. Osobom, które nie najlepiej radzą sobie w kuchni lub zwyczajnie nie mają czasu na pichcenie bigosu i barszczyku, z pomocą przychodzą restauracje oferujące świąteczny katering.
Jak co roku, swoje świąteczne menu przygotowała królowa polskiej gastronomii, Magda Gessler, która jest właścicielką kilku knajp rozsianych po całym kraju. Spore zainteresowanie wzbudzają oczywiście ceny dań zaproponowane przez charyzmatyczną restauratorkę. Łatwo się domyślić, że oferowane przez nią przysmaki do najtańszych nie należą...
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler prezentuje świąteczne menu. Tyle trzeba zapłacić za poszczególne potrawy
Świąteczne oferty lokali Magdy Gessler już jakiś czas temu pojawiły się w mediach społecznościowych. Niedawno wspominaliśmy o menu restauracji "Słodki-słony", a tym razem pod lupę bierzemy łódzką "Polkę". Tam za kilogram pierogów, czyli około 18 sztuk, należy zapłacić 92 zł. Taką sama kwota dotyczy kilograma uszek. Królujący na polskich stołach bigos to koszt rzędu 96 zł za kilogram, a taka sama ilość sałatki warzywnej wyniesie zainteresowanych ofertą klientów 58 zł. Barszcz z uszkami kosztuje 26 zł za obejmującą 350 ml porcję, natomiast zupa grzybowa jest o 2 zł droższa. Jeśli chodzi o dania rybne, 150-gramowa porcja śledzia w oleju będzie nas kosztować 30 zł, a dorsz po grecku 42 zł. Ceny kilogramowych porcji ciast zaczynają się od 90 zł.
Lara Gessler szczerze o cenach świątecznego kateringu mamy
O świąteczną ofertę kulinarną swojej rodziny została zapytana w jednym z wywiadów Lara Gessler. Celebrytka w rozmowie z reporterem Pomponika wyjawiła, skąd dość wysokie ceny potraw.
Zacznijmy od inflacji - to jest taka główna rzecz. My zawsze po prostu korzystamy ze składników super jakości, więc to jest podstawa do tego, żeby to kosztowało tyle, a nie mniej. Ja cały czas mówię, że ani ja, ani mama nie jesteśmy zaborcze na wiedzę w żaden sposób, wszystkimi przepisami się dzielimy. Więc jeśli ktoś uważa, że jest za drogo, to może to sobie zrobić sam. Natomiast jeśli ktoś nie ma czasu, umiejętności, no to w razie czego my jesteśmy po to, żeby po prostu pomóc - tłumaczyła.
ZOBACZ TEŻ: Znany youtuber KRYTYCZNIE o jedzeniu w restauracji Magdy Gessler, gdzie schabowy kosztuje 86 zł. "BEZ SZAŁU"
Córka Magdy Gessler odpowiedziała również na pytanie, czy wycena dań uwzględnia rozpoznawalne nazwisko restauratorki.
No na pewno, oczywiście. Mama nie po to pracowała na swoją markę przez tyle lat, żeby kasować tyle samo, co ludzie, którzy dopiero zaczynają. (...) Jej praca, jej rozwój rok po roku to jest gigantyczna inwestycja. (...) Ona też utrzymuje się na rynku bardzo długo, to też ją kosztuje dużo nerwów, dużo zdrowia i dzięki temu zarobiła sobie na nazwisko, które jest w tej chwili marką i daje jej tytuł do tego, żeby ustalić wyższe ceny - skwitowała Lara Gessler.
Skusicie się na pierogi od Magdy Gessler?