Trwa ładowanie...
Przejdź na
Venus
Venus
|

Ma 26 lat i podbija świat kulinariów. Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka?

113
Podziel się:

Zadebiutował kilka lat temu, a jego bestsellerowe książki kucharskie docierają do najdalszych zakątków świata. Czy to właśnie Michał Korkosz znany w sieci jako "Rozkoszny" zostanie laureatem Plebiscytu Pudelka w kategorii "Wschodząca gwiazda"?

Ma 26 lat i podbija świat kulinariów. Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka?
Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka? (AKPA)

Pudelek zadebiutował 18 lat temu, na zawsze zmieniając świat polskiego show-biznesu. Kolejne urodziny najbardziej ikonicznego portalu plotkarskiego w kraju będą celebrowane podczas hucznej imprezy pełnej gwiazd. Druga odsłona Pudelek Pink Party odbędzie się 23 maja w warszawskim klubie Niebo. Podczas wydarzenia nastąpi wyczekiwane ogłoszenie laureatów naszego plebiscytu. Znane i lubiane osobistości zostaną nagrodzone statuetkami w pięciu kategoriach: "Gwiazda roku", "Zaangażowanie społeczne", "Tiktoker/ka roku", "Ulubieniec czytelników" oraz "Wschodząca gwiazda".

Ostatnia z wymienionych kategorii wzbudza sporo emocji, gdyż skupia się na "świeżej krwi" w rodzimym show-biznesie. Szanse na nagrodę mają: kochająca dolary i modę celebrytka Caroline Derpienski, autor najpopularniejszych recenzji kulinarnych w sieci Książulo, mogąca poszczycić się oddanym fanklubem piosenkarka Julia Żugaj, objawienie polskiego kina Michał Sikorski oraz kulinarny mistrz młodego pokolenia Michał Korkosz, znany w sieci jako "Rozkoszny".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rozkoszny: "Ludzie podchodzą do mnie na ulicy i dziękują za przepis na sernik baskijski. To prawdziwy szał"

Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka?

Nominowany w naszym plebiscycie Michał Korkosz w krótkim czasie zyskał status gwiazdy w świecie gastronomii. Młody wirtuoz smaków udowadnia na każdym kroku, że polska kuchnia może być fascynująca - również w odsłonie wegetariańskiej. Przepisy Rozkosznego podbiły serca internautów. Dziś smakowite eksperymenty 26-latka docierają do najdalszych zakątków świata, a rodzime media nazywają go "ambasadorem polskich smaków".

Mam w sobie taką misję zarażania ludzi pasją do warzyw, szczególnie tych znienawidzonych. Kiedyś sam nie lubiłem brukselki, ale postanowiłem ją polubić i odczarować. Tworzę przepisy, które mają sprawić, że ludzie ją pokochają - przekonywał na antenie Radia Zet.

Początki kariery i pierwsze sukcesy Rozkosznego

Do założenia bloga z własnymi przepisami nakłonili go zachwyceni znajomi. W 2017 roku Rozkoszny odniósł pierwszy poważny sukces i został uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Już rok później Michał podpisał kontrakt na debiutancką książkę kucharską "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country", która ukazała się w USA oraz Kanadzie i zyskała uznanie krytyków. Wkrótce do do sprzedaży trafiła jej polska odsłona "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", która szybko stała się bestsellerem - podobnie jak kolejne publikacje 26-latka.

Lubię powtarzać, że byłem dzieckiem łakomym. Ta pasja zaczęła się od tego, że zawsze lubiłem jeść. Teraz może tego nie widać, ale kiedyś było. Ulubieniec babci, bo chętnie jadałem wszystko, co mi serwowała. Moja przygoda z kuchnią zaczęła się po prostu tak, że chciałem próbować nowych rzeczy. Jako dziewięciolatek oglądałem programy kulinarne z moją mamą. Wskazywałem, że zjadłbym to, to i to. Mama dała mi wolną rękę w kuchni. Zacząłem kuchcić. Na początku po prostu z przepisów. To były bardzo proste rzeczy. Pierwszy omlet, muffinki - wspominał w Radiu Zet.

Korkosz dzieli się swoją wiedzą nie tylko w książkach i za pośrednictwem bloga. Jego kulinarnej fantazji można przyjrzeć się również na łamach "Vogue'a" i "Przekroju" oraz oczywiście w mediach społecznościowych. Warto dodać, że jakiś czas temu Rozkoszny zadebiutował jako prezenter telewizyjny w programie "MasterChef Nastolatki".

Czy Rozkoszny zasługuje na miano "Wschodzącej gwiazdy" Pudelka?

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(113)
WYRÓŻNIONE
Heh
7 miesięcy temu
Myślałam, że to Harry Potter
genetyk
7 miesięcy temu
Gdyby Wojewódzki miał syna z Agnieszką Holland to on właśnie tak by wyglądał
Abc
7 miesięcy temu
Akurat jego przepisy są dobre!
Gość
7 miesięcy temu
Uwielbiam Go🥰
gosc
7 miesięcy temu
Przełomowa i warta uwagi to była w swoich czasach NIgella Lawson nikt w tak entuzjastyczny i zachęcający sposób nie przedstawiał domowego gotowania to było coś, a nie internetowi odtwórcy czyiś przepisów okraszone ładną szatą graficzną html nazywani blogerami. Ten czy inny co to za różnica?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (113)
Miłka
7 miesięcy temu
tez uwielbialam gotowac od malego, ciekawe, gdzie bym teraz byla, gdyby moja mama nie zabraniala "marnowac" jajek i innych produktow / bo szkoda, ja to zrobie szybciej, a co jesli ci sie nie uda...
KKK
7 miesięcy temu
Ten gość jest tak irytujący, że nawet jak się chce coś od niego ugotować to nie da rady się go słuchać... Pozer totalny. Taki z niego kreator przepisów, a wiele z nich pochodzi z internetu. Taki świetny sernik... baskijski, dobrze znany, to ciasto z całej pomarańczy... stary przepis z amerykańskich blogów. Jemu się wydaje, że ludzie żyją w jaskiniach i nie będą wiedzieli jak sobie przywłaszczy przepis ze Stanów. Te jego językowe popisy 🤦🏽‍♀️ Kiedyś wypalił, że niby taki ordynarny sernik a taki super, tylko nikt mu nie powiedział, że "ordynarny" to nie to samo co "ordinary" w angielskim 😂 Taka trochę męska wersja tej dolarsówy co ją tak ciągle promujecie 🫣😂
Buhahaha
7 miesięcy temu
Czyj to synalek?
jack.arizona
7 miesięcy temu
nie trawię tego gościa
Kokoszka
7 miesięcy temu
"Tworzy przepisy" to w mojej ocenie za dużo powiedziane, ma umiejętność wyszukiwania trendów i połączeń smaków i odtwarza to. Wg mnie nie tworzy niczego nowego.
Asch
7 miesięcy temu
Nie znam człowieka 🙈
Veggi
7 miesięcy temu
Lubię go bo jego przepisy są bezmięsne! ❤️
Nuti
7 miesięcy temu
Uwielbiam gościa! jego sernik baskijski i chlebek bananowy rządzą :)
stah
7 miesięcy temu
Pierwszy raz o nim słyszę. Skąd pomysł, ze brukselka jest znienawidzonym warzywem? Większość moich znajomych ją uwielbia, w sklepach też nie zalega.
Agakiszys
7 miesięcy temu
Zauważyłam, że odzwierciedla przepisy anglojęzyczne, które funkcjonują w internecie od lat 😕 Dlatego bolą mnie te jego ,,odkrycia” kulinarne
amma
7 miesięcy temu
o rany ,myslalam ze on tez jest nastolatkiem !!
memez
7 miesięcy temu
Przerost formy nad treścią, a przepisy nic specjalnego, potrafi się po prostu pięknie sprzedać. Jak widać to wystarczy, aby wykupić o sobie artykuł na pudlu
Citizen
7 miesięcy temu
Mega irytujący, przegięty. Przepisy ma dobre, ale słuchać się go nie da. Nie wiem skąd jego fenomen, bo wyskakuje ostatnio ciągle z lodówki
Alek
7 miesięcy temu
Rozkoszny to słodziak💜💙💚
...
Następna strona