"Kuchenne rewolucje" od 2010 roku są jedną z flagowych produkcji TVN-u, a o ich potędze świadczy fakt, że ostatnio wyemitowany został finałowy odcinek 29. (!) odsłony serii. Mało kto spodziewał się kiedyś, że program na podstawie brytyjskiego formatu stanie się takim hitem, a nikomu nieznana wówczas Magda Gessler wyrośnie na kulinarny autorytet i ikonę telewizji.
W obliczu galopującej inflacji z miesiąca na miesiąc Gessler żąda od swoich klientów coraz więcej i więcej. Na zeszłoroczne święta oferowała na przykład makowiec z orzechami "na bogato" za 145 złotych, a w ramach Tłustego Czwartku sprzedawała pączki po zawrotne 18 złotych za sztukę. Ze sporym wydatkiem musieli się też liczyć ochotnicy, którzy zamówili u "kreatorki smaku i stylu" catering komunijny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda przyznała jakiś czas temu, że jest właścicielką siedmiu restauracji, a za najpopularniejszą z nich bez dwóch zdań uznać można U Fukiera specjalizującą się w kuchni staropolskiej. Znajdziecie tam wyjątkowo bogaty asortyment sygnowany nazwiskiem Gessler, który - jak powszechnie wiadomo - do tanich nie należy.
Wielkimi krokami zbliża się sezon sezon świąteczny, co oczywiście ma odzwierciedlenie w menu. Nie trzeba było długo czekać, aż zmianie ulegną także ceny, jakich celebrytka życzy sobie za produkty ze swojej jakże bogatej oferty. Cennik potraw wigilijnych, które można zamówić sobie na święta, prezentuje się następująco.
10 uszek będzie nas kosztowało aż 70 zł, co w przeliczeniu na sztukę daje zawrotne 7 zł. Koszt kurczaka pieczonego po polsku nadziewany wątróbką i chałką to "jedyne" 135 zł. Za pierogi zapłacimy tyle, co rok temu - ponad 10 zł za sztukę. Grzybowa od Gessler również nie podrożała - za 900 ml zapłacicie 83 zł.
W górę za to poszła sałatka jarzynowa, która kosztuje obecnie 43 zł. Warto dodać, że w 2023 roku było to 41 zł za 300 g. O złotówkę zdrożał śledzik pod pierzynką - kosztuje 59 zł. Nieco więcej zapłacimy też za barszcz czerwony – kosztuje 67 zł (było 65 zł).
Prawdziwy, pachnący barszcz czerwony jak rubin na zakwasie z buraków. Niezwykle aromatyczny. Ten zapach przywołuje moją Wigilię w domu rodzinnym... Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czytamy w opisie.
Skusicie się na wigilijny catering Magdy?