Od premiery "Kuchennych Rewolucji" mija w tym roku 14 lat. W tym czasie ze średnio kojarzonej warszawskiej restauratorki Magda Gessler przeobraziła się w gwiazdę telewizji i - dla wielu - ikonę popkultury. Nie trzeba było długo czekać, aż zmianie ulegną także ceny, jakich celebrytka życzy sobie za produkty ze swojej jakże bogatej oferty.
Emitowany w stacji TVN program, w ramach którego Magda udziela profesjonalnej pomocy podupadającym restauracjom, właśnie powrócił na antenę już po raz 28.(!). "Kreatorka smaku i stylu" obecnie pochłonięta jest promocją świeżutkiego sezonu, w ramach której zawitała ostatnio na spotkaniu prasowym z dziennikarzami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na konferencji nie zabrakło oczywiście naszej reporterki Simony Stolickiej, która ucięła sobie z Gessler pogawędkę dotyczącą zbliżających się wielkimi krokami świąt wielkanocnych. Magda wykazała się wyjątkową dobrodusznością i wspaniałomyślnie podzieliła się swoim sekretnym przepisem na idealną sałatkę jarzynową, czyli obowiązkowy punkt podczas świątecznych kolacji.
Więc najlepsza sałatka jarzynowa jest tam, gdzie gotujemy rosół - zaczęła celebrytka. Czyli te warzywa z rosołu, tak jak dawniej, żeby ich nie marnować, wrzucamy do sałatki. Ale nie przegotowujemy tych warzyw. Myśmy już zapomnieli, że dawniej wykorzystywano wszystko. Dzisiaj to się wyrzuca. To trzeba wyjąć w momencie, gdy jest trochę al dente. Pokroić. Musi być dużo selera. Ja używam czterech selerów. Musi być dużo marchwi, ja daję 12 sztuk. 12 sztuk pietruszki. Do tej wszystkiego dorzucamy ziemniaki gotowane osobno w rosole. Jeszcze liśćmi laurowymi gotowanymi w osobnym garnku na rosole.
I do tego dodajemy wagowo jajka, ogórki, im bardziej kwaśne, tym lepsze, które wyciskamy, żeby nie było "błota" w sałatce jarzynowej - kontynuowała. I do tego dodajemy grzybki marynowane, bardzo ostre. Mogą być pieczarki, mogą być gąski, ale nie mogą być podgrzybki lub prawdziwki, bo się ciągną. Do tego bardzo kwaśne antonówki, które nie mogą być sparciałe. Musi być ich tyle, ile ogórków. 1/5 sałatki to są jabłka i ogórki kiszone - zaznaczyła, po czym przeszła do wymieniania przypraw i innych ingrediencji niezbędnych przy produkcji "idealnej" sałatki jarzynowej Magdy Gessler.
Wypróbujecie ten przepis?