Mateusz Gessler medialną karierę rozpoczął jako juror w programie MasterChef Junior. Od momentu debiutu w TVN, kucharz raczej unika bywania na ściankach oraz sponsorowanych imprezach. Gościnnie występuje w Dzień Dobry TVN oraz najnowszym programie Małgorzaty Rozenek, W dobrym stylu. Syn szwagra Magdy Gessler lubi opowiadać o swoich pasjach, którymi są tatuaże oraz motocykle.
Jako miłośnik gotowania nie stroni również od alkoholu, najbardziej lubi wino. Z ubolewaniem zauważa jednak, że w Polsce ten trunek nie jest to zbyt popularny. Syn Adama Gesslera nie rozumie, dlaczego Polacy tak rzadko łączą wino z kuchnią:
Wino jest bliskie mojemu sercu, to mało znany produkt, żeby Polacy łączyli go z kuchnią. Wino jest wszechobecne w kuchni, najczęściej pracuje na czerwonym i białym winie.Wino wydobywa smak, ale może też zadusić smak. Wino i potrawa musi być jak dobre małżeństwo. Jestem gotowy, żeby otworzyć nową restaurację. Uwielbiam Warszawę. Warto promować to miasto, nie tylko Paryż i Nowy Jork.