Przemysław Klima należy do grona czołowych polskich restauratorów. W 13. edycji programu "MasterChef" dołączył do jurorów i wraz z Magdą Gessler oraz Michelem Moranem ocenia dania uczestników. Podczas nagrywania półfinału w Grecji, reporterka Pudelka, Simona Stolicka, miała okazję porozmawiać z jurorami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przemysław Klima o napiwkach w restauracjach. Klient zawsze powinien "coś" zostawić?
W rozmowie z Pudelkiem Przemysław Klima opowiedział o pracy na planie "MasterChefa". Nowy juror zdradził, jak dogaduje się z Magdą Gessler i Michelem Moranem. Restaurator został zapytany również o to, czy zawsze powinno zostawiać się napiwek w restauracji i ile powinien wynosić.
Możesz dać dziesięć procent, możesz dać dwadzieścia procent.Niektórzy przebijają nawet rachunek, zależy od tego, ile chcesz dać. Nie ma reguły (…) - wyznał Pudelkowi.
Jednocześnie kucharz podkreślił, za co u niego (w dwugwiazdkowej restauracji,) doliczany jest serwis.
Otworzenie drzwi, podanie, rozmowa, cała wiedza. Ci ludzie oddają serce dla serwisu. Przygotowują się cały dzień, aby obsłużyć te 40 osób. To jest bardzo ciężka praca (…) - dodał Klima.
Zobacz także: TYLKO U NAS: Tak wyglądał wyjazd z "MasterChefem" do Aten. "To był prawdziwy luksus - serwowano nam 'liście' nadziewane ślimakami"
Przemek, specjalnie dla czytelników Pudelka, podał również przepis na idealny rósł.
Na rosół przepis jest jeden. Dla mnie w rosole musi być minimum cztery lub pięć gatunków mięsa. Używamy soli, pieprzu, dobrych warzyw. Kostce rosołowej mówimy nie (…) - powiedział reporterce Pudelka Klima.
Skorzystacie z przepisu jurora? Szczegóły w najnowszym materiale Pudelka.