Trwa ładowanie...
Przejdź na
Unicorn
Unicorn
|

Robert Makłowicz o cenach w polskich restauracjach: "To nie jest przyjemność tania i na co dzień" (WIDEO)

54
Podziel się:

W rozmowie z Pudelkiem Robert Makłowicz zdradził, co sądzi o polskiej gastronomii oraz cenach w rodzimych restauracjach. Ekspert poświęcił także kilka słów kulinarnym influencerom.

Robert Makłowicz o cenach w polskich restauracjach: "To nie jest przyjemność tania i na co dzień" (WIDEO)
Robert Makłowicz zdradza, co sądzi o cenach w polskich restauracjach (Instagram, Pudelek Exclusive)

Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Ekspert od kulinariów zaskarbił sobie sympatię Polaków, przemierzając kolejne zakątki świata w telewizyjnych programach i odsłaniając przed widzami tajniki lokalnych kuchni. Obecnie Makłowicz od jakiegoś czasu relacjonuje kulinarne wyprawy również w mediach społecznościowych oraz za pośrednictwem autorskiego kanału na YouTube. Jak na prawdziwego znawcę przystało, podróżnik często wypowiada się na tematy związane z gastronomią czy sztuką przyrządzania potraw.

Robert Makłowicz o polskich restauracjach. Co sądzi o cenach?

We wtorek Robert Makłowicz gościł na gali Bestsellerów Empiku i wówczas udzielił wywiadu reporterce Pudelka, Simonie Stolickiej. W rozmowie ekspert podzielił się kilkoma przemyśleniami na temat polskiej gastronomii. Jak zaznaczył Makłowicz, rodzime restauracje w dużych miastach wcale nie odstają poziomem od lokali na Zachodzie. Zdaniem podróżnika w kraju przybywa dobrych restauracji z polskim jedzeniem, a autorska i nowoczesna interpretacja rodzimej kuchni staje się coraz powszechniejszym trendem. Reporterka Pudelka zapytała również Makłowicza, co sądzi o cenach w polskich restauracjach. Zapytany, czy uważa, że w dobrych lokalach w kraju jest drogo, ekspert wyjaśnił, że prowadzenie tego typu miejsce wiąże się z ogromnymi kosztami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robert Makłowicz tłumaczy ceny w polskich restauracjach!

W żadnych restauracjach dobrych nie jest tanio, nigdzie. To jest ogromny koszt, praca kilkunastu albo kilkudziesięciu osób, żeby obsłużyć jedną. Poza kelnerem, maitrem, mamy jeszcze osoby w kuchni, osoby sprzątające, zmywające, czyszczące. Mamy prąd, światło, gaz, produkty, które muszą być najlepsze. Więc to nie jest przyjemność tania i na co dzień. Tym bardziej wymaga ona namysłu, żeby, jak już się na nią zdecydujemy, to było rzeczywiście warte tych pieniędzy, które płacimy - wyjaśnił w rozmowie z Pudelkiem Makłowicz.

Reporterka Pudelka w rozmowie nawiązała także do filmu jednej z tiktokerek, która za wizytę w warszawskiej restauracji z gwiazdką Michelin zapłaciła 1500 złotych za dwie osoby. Zapytany, czy cenę za takie doświadczenie należy uznać za niską, czy raczej wysoką, Makłowicz odpowiedział:

Jeśli to jest siedmio czy ośmiodaniowe menu, to jest średnio dużo. Dużo, ale nie za dużo -stwierdził. Po chwili namysłu i przeliczeniu ceny na euro Makłowicz uznał jednak taką cenę za dość rozsądną. - To jest ok. To ja w to wchodzę, pod warunkiem że dobre jedzenie.

Zdaniem Roberta Makłowicza "dobre rzeczy często muszą kosztować", jednak wysoka cena musi iść w parze z jakością. Według podróżnika drogie, a jednocześnie niedobre jedzenie byłoby zwyczajnie "oburzające". Reporterka Pudelka zapytała również Makłowicza, czy jego zdaniem 22 złote za pączka to wysoka cena.

A w środku był pierścionek? - odparł żartobliwie.

W rozmowie z naszą reporterką Makłowicz wypowiedział się także m.in. na temat kulinarnych influencerów. Cały materiał możecie zobaczyć powyżej.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
pudelek.pl
KOMENTARZE
(54)
WYRÓŻNIONE
Xoxo
10 miesięcy temu
W Polsce życie nie jest tanie i na co dzień 😁
Melly
10 miesięcy temu
On mówi o fine dining. To kosztuje na całym świecie, nie ma co się oburzać.
Smakosz
10 miesięcy temu
Wolę Okrasę, ale i tak Robert jest ok, w ogóle polecam poszukać kanałów z gotowaniem w plenerze. Czysty relaks. Odradzam jednak oglądać panią Gessler i inne. Lokowanie produktu co rusz to nie jest kuchnia.
xxx
10 miesięcy temu
Czy wy naprawdę nie możecie znaleźć kogoś innego do przeprowadzania tych swoich pseudo-wywiadów niż zmanierowana Simona Stolicka!??? I jeszcze nazywacie ją reporterką!? Czy wasz casting na to stanowisko odbywał się w przedszkolu!? Naprawdę nie da się jej słuchać - dziwne akcentowanie słów, "teatralny" ton, straszna dykcja (szczękościsk?), ciągle: "aaaa… eeeee… yyy...", głupie(!) pytania, głupie pozy, chora intonacja głosu.... Zmanierowana maksymalnie! Nikt nie jest w stanie wytrzymać dłuższych niż 2 minuty tych jej pseudo-rozmów, bo puchną uszy a oczy krwawią!
xxx
10 miesięcy temu
Czy wy naprawdę nie możecie znaleźć kogoś innego do przeprowadzania tych swoich pseudo-wywiadów niż zmanierowana Simona Stolicka!??? I jeszcze nazywacie ją reporterką!? Czy wasz casting na to stanowisko odbywał się w przedszkolu!? Naprawdę nie da się jej słuchać - dziwne akcentowanie słów, "teatralny" ton, straszna dykcja (szczękościsk?), ciągle: "aaaa… eeeee… yyy...", głupie(!) pytania, głupie pozy, chora intonacja głosu.... Zmanierowana maksymalnie! Nikt nie jest w stanie wytrzymać dłuższych niż 2 minuty tych jej pseudo-rozmów, bo puchną uszy a oczy krwawią!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (54)
Maria
10 miesięcy temu
Zastanawiam dlaczego tego faceta ciągle promują. Przecież on ciągle wykorzystuje media publiczne do autoreklamy. Dawno powinni się go pozbyć.
Top
10 miesięcy temu
Restauracje w Polsce są po to ,aby udawać,że się je,a nie żeby się najeść!
Rad
10 miesięcy temu
Niczego w żadnej knajpie nie przełkne,bo nie wiem kto i z czego to żarcie robi!
KK Edmonton
10 miesięcy temu
Fast food przebija restauracje. Jak ktos ma wjeksze wymagania to placi wjecej jak MC Donald czy Subway, mniej?
Kuchniomistrz
10 miesięcy temu
A ja oglądam Kwasiora. Ten jak zrobi szaszłyk husarski to cała wieś może się najeść.
bayer
10 miesięcy temu
Kolejny artykuł bez sensu.
kiniaa
10 miesięcy temu
Na kolację w restauracji z gwiazdką Michelin stać nielicznych. Ja sobie pozwalam na zamawianie lunchu w dobrych warszawskich restauracjach raz w tygodniu z dowozem roomservice. Nie płacę majątku a jem smaczne i urozmaicone dania.
Anna
10 miesięcy temu
Uwielbiam Makłowicza za ogromna wiedzę nie tylko kulinarną, ale przede wszystkim historyczna. Zawsze mi poprawią humor jego programy.
Polak
10 miesięcy temu
to żaden kucharz i znawca; kiedys wyjeli go z TVP Bydgoszcz i wsadzili do programu kulinarnego, bo nikt nie chciał, a teraz jest bum na te tematy
###
10 miesięcy temu
1500/2 i np jeszcze przez 8 dan to wychodzi nie troche ponad 90zl za danie i byłoby wszystko ok, gdyby te dania nie były na dwa kęsy!!!
Antrykot
10 miesięcy temu
Szczesc Boże, no cóż drodze restauratorzy. Podnoście dalej ceny i czekajcie cierpliwie. Cierpliwość to ważna cecha. A potem płaćcie swoje rachunki karta cierpliwości.
zazer
10 miesięcy temu
robercik jedz do francji albo do izraela Tam jak dostalem rachunekk to myslalem ze zawalu dostane A ty o polsce piszesz W polsce nie sa problemem ceny a zarobki
Pytanie
10 miesięcy temu
Jak to jest, że jak się nie rozliczy złotówki w pit to można mieć spory problem z urzędem skarbowym a kelnerzy na legalu biorą napiwki, nigdzie to nie jest księgowane i nikt się do tego nie przyczepia. Jest na to jakis przepis?
piwo
10 miesięcy temu
nie rozumiem dlaczego on zawsze wystepowal w stroju bawarskim