Jak na prawdziwą "kreatorkę smaku i stylu" Magda Gessler firmuje swoim nazwiskiem szereg restauracji na terenie całej Polski. Ostatnio szczególnie głośno zrobiło się o położonym w Bukowinie Tatrzańskiej Schronisku Smaków, którego menedżerowie postanowili otworzyć lokal mimo rządowych obostrzeń. Gessler przyznała, że decyzja nie była z nią konsultowana i uznała podobne działania za nieodpowiedzialne.
Zobacz również: Magda Gessler sprzeciwia się otwieraniu restauracji pomimo obostrzeń. "JA SIĘ POD TYM NIE PODPISUJĘ!"
Okazuje się, że niepochlebny komentarz Magdy Gessler w sprawie niedawnego otwarcia restauracji skłonił właścicieli Schroniska Smaków do zerwania współpracy z restauratorką.
1 lutego 2021 Schronisko Smaków Magda Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej kończy współpracę z Magdą Gessler. Od poniedziałku zmieniamy się w Restaurację Schronisko Bukowina (...) - poinformowano na oficjalnym facebookowym profilu lokalu.
Przedstawiciele restauracji zapewnili, że choć bardzo cenili sobie współpracę z Gessler, ostatecznie podjęli decyzję o pójściu "własną drogą" i budowaniu marki bez udziału restauratorki. Jak twierdzą, o swoich zamiarach poinformowali Magdę kilka miesięcy temu. Powody zawodowego rozstania szczegółowo opisali w poście.
(...) Umowę o współpracy wypowiedzieliśmy już w listopadzie 2020 roku z zachowaniem półrocznego okresu wypowiedzenia, który upływał w kwietniu 2021 r. Skąd więc szybsze zakończenie współpracy? Główny wpływ miało na to “oświadczenie” Magdy Gessler na jej Facebooku. Zdecydowaliśmy się na otwarcie restauracji po ZIELONYM ŚWIETLE od prawników Pani Magdy, którzy brali czynny udział w “debatowaniu” na temat tego czy otwierać, czy nie. Otworzyliśmy restaurację, a tego samego dnia Pani Magda opublikowała oświadczenie, w którym sprzeciwia się otwarciu i zarzeka, że nic o tym nie wiedziała - czytamy we wpisie.
Zobacz również: Restauracja Magdy Gessler otwiera się pomimo obostrzeń! "Niedługo po prostu NIE BĘDZIE CZEGO RATOWAĆ"
Według właścicieli restauracji, oświadczenie Gessler nie było jedynym powodem, przez który zrezygnowali oni z firmowania lokalu jej nazwiskiem.
(...) Magda Gessler nie zrezygnowała z pobierania opłat franczyzowych. Podczas pierwszego lockdownu płaciliśmy Magdzie Gessler 100% należności, mimo zamkniętej nie ze swojej winy restauracji. Przy drugim lockdownie, czyli od października do stycznia Pani Magda również nie zrezygnowała z wystawiania faktur franczyzowych ani nie przystała na propozycję ich obniżenia. Warto wspomnieć, że w czasie kryzysu nie zwolniliśmy ani jednego pracownika! - napisali na Facebooku przedstawiciele Schroniska Smaków.
(...) Nie może być tak, że z jednej strony dostajemy wezwania do zapłaty niemałych sum, a z drugiej publiczny sprzeciw wobec działania lokalu pomimo poczynionych wcześniej ustaleń. Chcemy tylko normalnie żyć i pracować, płacić wszystkim to, do czego się zobowiązaliśmy - czytamy na facebookowej stronie lokalu.
Jak twierdzą właściciele lokalu w Bukowinie Tatrzańskiej, restauracji udało się przetrwać jedynie dzięki sprzedaży internetowej.
Magdę Gessler, 50 pracowników, a także całą sieć polskich dostawców i kontrahentów, którzy bez nas straciliby lwią część przychodów, mogliśmy utrzymać tylko i wyłącznie dzięki sklepowi internetowemu, który utrzymał firmę przed nieuchronnym upadkiem (...)
Na koniec wpisu przedstawiciele Schroniska Smaków zapewnili, że filozofia ich restauracji nie zmieni się wraz z utratą nazwiska Gessler w nazwie.
Od 1 lutego staniemy się Restauracją Schronisko Bukowina. W lutym nastąpi wymiana wszystkich materiałów promocyjnych i etykiet produktów, które sprzedajemy. Poza nazwą nic więcej się nie zmieni. Będziemy iść tą samą drogą, którą podążamy od lat, goszcząc Was w naszych progach (...) Dziękujemy Magdzie Gessler za dotychczasowe pięć lat współpracy, osiągnęliśmy razem naprawdę dużo, tworząc najpopularniejsze miejsce na kulinarnej mapie Podhala. Jest nam przykro, że kończymy współpracę w taki sposób, ale w biznesie trzeba traktować się poważnie, po partnersku - czytamy na Facebooku.
Myślicie, że Magda Gessler wkrótce skomentuje rozstanie z restauracją?