Magda Gessler niewątpliwie należy do grona najbardziej rozpoznawalnych rodzimych restauratorów. "Kreatorka smaku i stylu" od lat pomaga właścicielom podupadających lokali gastronomicznych, za każdym razem krytycznym okiem oceniając przy tym poziom serwowanych w nich dań. Jako że Gessler nie boi się otwarcie krytykować cudzych restauracji, spore zainteresowanie wśród Polaków wzbudzają również jej własne lokale. Niedawno pewien znany youtuber postanowił na przykład ocenić jakoś dań serwowanych w należącej do celebrytki restauracji, "U Fukiera". Niestety nie wszystko mu smakowało.
Świąteczne menu i Magdy Gessler. Za makowiec trzeba zapłacić fortunę
O należących do Magdy Gessler restauracjach od wielu lat głośno jest zwłaszcza w okresach poprzedzającym największe polskie święta. Sygnowane nazwiskiem restauratorki lokale co roku oferują bowiem swoim klientom możliwość zamówienia gotowych, świątecznych potraw. Okolicznościowe menu restauracji Gessler zazwyczaj można znaleźć w sieci, nietrudno jest więc sprawdzić, ile dokładnie kosztuje przyjemność zastawienia stołu daniami przygotowanymi przez pracujących dla celebrytki kucharzy.
Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już wielkimi krokami. Jako że już za kilka tygodni Polacy zasiądą do wigilijnych wieczerzy, Magda Gessler uznała, iż nadszedł czas, by podzielić się z rodakami tegorocznym, świątecznym menu restauracji Słodki Słony. W środę prowadząca "Kuchenne rewolucje" opublikowała na swoim instagramowym profilu oficjalny spis potraw, które w tym roku mogą zamówić klienci jej warszawskiego lokalu. Przy poszczególnych daniach podano również ich ceny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie jest tajemnicą, że Słodki Słony słynie z ciast oraz innych wyrobów cukierniczych. Nie powinno więc dziwić, że większość pozycji w tegorocznej świątecznej ofercie restauracji stanowią mniej lub bardziej tradycyjne ciasta. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że w opublikowanej ofercie świątecznej nie podano gramatury poszczególnych potraw i słodkości, a jedynie ich cenę. W ofercie świątecznych słodkości od Magdy Gessler nie mogło rzecz jasna zabraknąć ciast, które w Boże Narodzenie najpewniej zagoszczą w większości polskich domów - makowca i sernika. Pierwsze z wymienionych ciast jest jednym z najdroższych w ofercie restauracji - zgodnie z opublikowanym przez Gessler cennikiem za makowiec należy zapłacić aż 170 złotych. Wyżej wyceniono jedynie torty, piernikowy oraz makowy - każdy z nich to koszt 300 złotych.
Za sernik w Słodkim Słonym trzeba zapłacić już nieco mniej, bo "jedynie" 105 złotych. W takiej samej cenie można także zamówić piernik świąteczny. W ofercie bożonarodzeniowych ciast warszawskiego lokalu znajdziemy również placek drożdżowy (cena:70 złotych) oraz roladę sezamowo-chałwową (cena:160 złotych).
Bigos za 80 złotych i śledzie za 65. Tak wygląda świąteczna oferta w restauracji Gessler
W świątecznym menu restauracji Magdy Gessler znalazły się także najbardziej tradycyjne wytrawne dania. W ofercie nie zabrakło rzecz jasna czerwonego barszczu, za który należy zapłacić 60 złotych. Restauracja oferuje także klasyczne pierogi z kapustą i grzybami za 48 złotych, nie wiadomo jednak, ile dokładnie pierogów zjemy za tę cenę. W bożonarodzeniowym jadłospisie lokalu znajdziemy również sałatkę jarzynową za 55 złotych, jak również bigos, który można zamówić za 80 złotych. Jeśli zaś chodzi o ryby, lokal przygotował dla swych klientów śledzie w cenie 65 złotych oraz rybę po grecku, za którą trzeba zapłacić 85 złotych.
Warto dodać, że na początku listopada świąteczne menu opublikowała również w sieci inna restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler, znajdująca się w Łodzi Polka. W ofercie bożonarodzeniowego cateringu lokalu znalazło się aż 40 pozycji, w tym tradycyjne przystawki, dania główne, desery i potrawy wegetariańskie. W tym wypadku podano dokładną gramaturę poszczególnych dań. I tak z facebookowego profilu restauracji dowiadujemy się, że za 150 g śledzia w oleju z cebulką zapłacimy 30 złotych. Kilogram pierogów z kapustą i grzybami w Polce to koszt 92 złotych, zaś kilogram bigosu staropolskiego, 96 złotych. Za barszcz czerwony należy zapłacić 26 złotych, a za kilogram wigilijnej kapusty z grzybami, 70 złotych. W ofercie lokalu nie zabrakło także ciast, w tym makowca o wadze 1,4 kg za 150 złotych oraz sernika krakowskiego, za którego kilogramową porcję zapłacimy 90 złotych.
Zobaczcie, jak prezentują się świąteczne jadłospisy w lokalach Magdy Gessler. Skusicie się?
Zobacz również: Ceny na Wielkanoc u Magdy Gessler: MAKOWIEC ZA 150 ZŁOTYCH, o śledziu czy sałatce jarzynowej lepiej nawet nie myśleć...