Restauracje gwiazd - tyle u nich zapłacisz: Magda Gessler, Kuba Wojewódzki, Piotr Adamczyk... (ZDJĘCIA)
Wielu celebrytów próbuje swoich sił w sektorze gastronomicznym. W niektórych lokalach gwiazd sami poczujemy się jak ważna osobistość, płacąc za przystawkę...70 złotych. Zobaczcie, kto oferuje posiłki w przystępnych cenach, a od kogo wyjdziecie z pustym portfelem.
Niejedna gwiazda postanowiła wykorzystać swoje znane nazwisko i otworzyć własny biznes, aby przyciągnąć więcej zainteresowanych. Jednym z najpopularniejszych trendów jest otwarcie restauracji, o co pokusiło się szereg polskich celebrytów.
Zobacz: Magda Gessler opisuje w autobiografii ROMANS z Piotrem Adamczykiem! "Bardzo potrzebowaliśmy miłości"
Przygodę z gastronomią rozpoczynali również aktorzy. Piotr Adamczyk otworzył swój lokal "Stary Dom" ponad 10 lat temu, a restauracja nadal cieszy się ogromną popularnością. Nie wszystkim jest dane skosztować potraw w restauracji gwiazdora - Magda Gessler przyznała, że znajduje się na czarnej liście. Oby nie była długa...
Przekonajcie się, co figuruje w menu celebryckich restauracji i ile za te potrawy zapłacicie.
Chociaż Magda Gessler jest właścicielką i współwłaścicielką kilku restauracji, jej ulubionym "dzieckiem" jest znajdujący się w Warszawie lokal "U Fukiera". W rozmowie z "Galą" w 2008 roku restauratorka przyznała, że "[tam] wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości." Osobisty wkład polskiej ikony w tworzenie potraw zdecydowanie się ceni i to imponująco - przystawki zaczynają się od 36 złotych, a za danie główne jest warte nawet 130 złotych.
W restaurację "Stary Dom" Piotr Adamczyk zainwestował wspólnie z Dariuszem Zarembą oraz z byłym partnerem Magdy Gessler, Mariuszem Diakowskim. Na stronie lokalu znajdują się opisy potraw, które są "oparte na dawnych przepisach [i serwowane] bezpośrednio przy gościach." Adamczyk oferuje przystępne ceny nie przekraczające 60 złotych.
Pierwszą inwestycją dziennikarza TVN-u w branży gastronomicznej był lokal "Niewinni Czarodzieje 2.0". Jednak na początku tego roku Wojewódzki oznajmił, że nie jest już zaangażowany w ten projekt. Nie był to definitywny koniec jego przygody z gastronomią. Zaledwie miesiąc temu, gwiazdor otworzył lokal "Niewinni Czarodzieje 3.0" razem z Dawidem Kwidzińskim. Można powiedzieć, że zarówno potrawy jak i ceny w "Czarodziejach" są "zwyczajne": w karcie widnieją hot-dogi i burgery w granicach 30 złotych.
Dania z najwyższej półki, nie tylko ze względu na jakość, ale także ceny, proponuje Karol Okrasa. Znany kucharz oraz prowadzący programów kulinarnych w swojej Warszawskiej miejscówce "Platter" oferuje tak egzotyczne specjały, jak kacza wątróbka z truskawkami lub gołąb z poziomką. U Okrasy należy przygotować się na spory wydatek - za pełne menu degustacyjne, na które składa się 6 dań, zapłacimy kolejno 250 lub 350 złotych.
Była Miss Polonia, która prowadzi swój program o gotowaniu, postanowiła całkowicie wykorzystać potencjał swojego kulinarnego hobby, otwierając w Krakowie "Zalipianki". "Stworzone z pasją, powstałe z miłości do gotowania, z szacunkiem dla natury" - tak w menu swój lokal opisuje Wachowicz. W ofercie znajdują się dania wegetariańskie, bez laktozy oraz glutenu. Zjeść tu można między innymi naleśniki amerykańskie za 22 złote, ale także stek w cenie 78 złotych.
W lutym w mediach pojawiła się informacja, że restauracja "Kur&Wino" Piotra Najsztuba jest na dobrej drodze do bankructwa. Dziennikarz martwił się, że przez sytuację epidemiologiczną będzie musiał zamknąć lokal na stałe. Ku uciesze Najsztuba nie doszło do najgorszego, a warszawskie "Kur&Wino" można odwiedzać, wybierając np. marynowane warzywa w granicach 15 złotych lub całego kurczaka za 38 złotych.